Wat is Haptotherapie?

Denken, voelen, handelen
Voelen, denken, handelen
Handelen, voelen, denken

Ons lichaam gebruiken we bij alles wat we doen. Of we nu aan het sporten zijn, ons werk doen, in onze relatie tot onze partner, kinderen of vrienden. Met ons lichaam staan we in de wereld en gaan we om met alles wat zich aandient: liefde en intimiteit, agressie en pijn, angst en grenzen. We lopen met ons lijf, we denken er mee, we voelen ermee, we worden er boos, blij en verdrietig mee, we omhelzen ermee en houden er mensen mee op afstand.

Velen kennen de thema’s van hun eigen leven, de vragen die steeds terug lijken te komen. Hoe zijn we (weer) in die situatie verzeild geraakt? Waarom lukt het niet om onze grenzen te bewaken? Waarom voelen we ons soms zo moe of machteloos? Wat houdt ons tegen om dat te veranderen? We lopen vast en verliezen ruimte: voor onszelf en voor onze omgeving.

Ruimte verliezen we door steeds datgene te doen waarvan we menen dat anderen het graag zien. Ook al voelen we dat we eigenlijk iets anders zouden willen. De behoefte aan bevestiging van anderen werkt in de hand dat we aan ons gevoel voorbij gaan. Het steeds weer willen voldoen aan hetgeen anderen van ons verlangen, leidt tot een worsteling die continue energie kost. Hierdoor kan het gebeuren dat we steeds verder van ons gevoel af komen te staan. Gevolg? Spanning in je lijf, nekklachten, rugklachten, burnout. Oftewel de ruimte om ons heen wordt steeds kleiner.

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie houdt zich bezig met al datgene wat gevoelsmatig beleefbaar gemaakt en opgeroepen kan worden. Wat gebeurt er met je als iemand te dichtbij komt, als je mensen te dichtbij laat komen of als mensen op afstand blijven. Welke patronen hanteer je hierbij? Blijf je bijvoorbeeld, als iemand te dichtbij komt, zitten of staan terwijl je liever een eindje zou opschuiven. Als dit duidelijk is kunnen we samen kijken hoe je in beweging kunt komen. Welke ruimte jij nodig hebt in relatie tot de ander?

Op deze wijze krijg je inzicht in je problematiek. Je krijgt zicht op de wijze waarop je in het leven staat en op de wijze waarop je omgaat met mogelijke klachten en problemen. Haptotherapie laat je aan den lijve ontdekken dat je zelf keuzes kunt maken en hoe je dat kunt doen. Je leert hoe je hiervoor zelf verantwoordelijkheid draagt en zo kun je beter met jezelf en je omgeving omgaan.

De essentie van haptotherapie is bevestiging. Ontmoeten, heel maken, in contact treden met jezelf en de ander. Om jou om wie je bent, met al je goede en minder goede eigenschappen, te bevestigen. Er is dus geen sprake van een lichaamsgericht (zoals massage, fysiotherapie) maar van een persoonsbevestigend contact.

Wanneer haptotherapie?

Naast de individuele begeleiding, verzorg ik ook groepsbegeleiding op haptotherapeutische basis. Het doel van de groepsbegeleiding is bewustwording van je grenzen. Door middel van praktische oefeningen leer je om je grenzen te ervaren.

Herken jij jezelf in het bovenstaande lijstje, wil je een afspraak maken of gewoon wat meer informatie? Contact opnemen mag altijd.

Om meer te lezen over haptonomie, zie de haptonomie pagina