Haptotherapie en kanker

Als je de diagnose kanker krijgt staat je wereld op zijn kop. Je belandt  in een achtbaan. Dat gebeurt met jou, maar ook met je omgeving.  Je krijgt weinig tijd om over je situatie na te denken. Van het ene moment op het andere heb je gesprekken met artsen, radiologen en allerlei deskundigen op het gebied van kanker. Je wordt met onderzoeken binnenste buiten gekeerd. Vaak weet je niet veel van deze ziekte. Je krijgt veel informatie. Begrijp je wel alles? heb je wel voldoende doorgevraagd? Dat brengt onzekerheden met zich mee. De vervolgstap is vaak een operatie met soms als aanvulling chemo en/of bestraling. Soms kan er ook alleen gekozen worden voor chemo en/of bestraling.

Kanker brengt veel onzekerheden met zich mee. Wat zijn mijn levensverwachtingen? Kan ik lichamelijk nog wel volledig functioneren? Hoe zit het straks met mijn werk? Hoe gaat mijn directe omgeving om met mijn ziekte? Daarnaast geeft kanker en/of de behandeling daarna ook veel lichamelijke klachten. Vaak ben je moe, misselijk, dingen die je voorheen met gemak deed kosten je nu veel meer moeite. Het kan ongemak geven op het gebied van blaasproblemen, darmen, luchtwegen, littekens enz. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor je sexualiteit.

Als de operatie, de bestraling, de chemo achter de rug zijn wordt het tijd om stil te staan bij wat je hebt beleefd en hebt doorgemaakt. Weer te voelen wat het je gebracht heeft en dat een plaats te geven. (Ook in deze periode zijn er momenten van onzekerheid als bijvoorbeeld de periodieke controles er aankomen). Soms komt dit verwerkingsproces pas jaren later op gang.

Hoe geef je dit alles nu een plek in je eigen lijf? Je voelt je misschien wel in de steek gelaten door je lijf. Vertrouw je je lijf nog wel. Hoe moet je de veranderingen, die zich in je lijf hebben voorgedaan aanvaarden. In de eerste fase van de kanker ga je je schrap zetten. Je bereidt  je lichaam voor op alles wat er gaat gebeuren. Je sluit je misschien wel af van bepaalde dingen om in eerste instantie te kunnen overleven. Voor het verwerken van de diagnose kanker is, mede door deze reactie van het afsluiten van gevoelens, veel tijd en veel begeleiding nodig.

Haptotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren in het zoveel mogelijk bij jezelf en in contact met je lichaam te blijven. En tevens begrip te hebben voor de noodzaak om soms het contact met je lichaam even op te schorten. Wil je meer weten over wat haptotherapie is kijk dan op de haptotherapiepagina

In haptotherapie wordt aandacht gegeven aan wat je voelt, waar je dat voelt in je lichaam, hoe het voelt, wat het oproept en wat je daarmee zou willen. Het voelen en daarna verwoorden van pijn, verdriet, angst is de eerste stap op weg naar herstel van de verbinding met jezelf en met de buitenwereld. Het is een verbreken van het teruggetrokken zijn. In het begin is het een zoeken naar woorden, voor wat er zich in je lichaam heeft afgespeeld. Door deze zoektocht komen er steeds nieuwe inzichten bij, die wezenlijk zijn en er ontstaat ruimte om op een eigen manier om te gaan met pijn, verdriet en angst.

Door praten en het aanraken van je lichaam merk je dat er emoties boven komen, waar je je niet bewust van bent. Je ontdekt beter waar de spanning in je lijf zit en wat dat met je doet. Door wat je tijdens de behandeling bespreekt en wat je bij het aanraken voelt,  leer je de dingen meer te relativeren. Je hoofd wordt leger, je leert je lichaam beter kennen en je kunt meer loslaten. Wil je meer over mij weten, kijk dan bij de haptotherapeut